Preventie loont
In de Week van de Veiligheid publiceerde het Verbond van Verzekeraars interessante cijfers rond de veiligheid bij particuliere huishoudens in Nederland. De conclusies tonen aan dat preventie extra aandacht verdient.
Aantal inbraken en branden afgenomen
Volgens analyses van het Verbond van Verzekeraars is het aantal inbraken en branden in Nederland vorig jaar verder afgenomen. In 2013 registreerden verzekeraars gemiddeld nog 3.500 inbraakclaims per maand. In 2014 daalde dat aantal naar 2.900. Er zijn ook minder brandschades. Van 315 per dag in 2013 tot 274 claims vorig jaar. Een mooie daling in de aantallen. De aandacht voor goede handhaving, preventie en bewustwording blijft uiteraard nodig om het aantal schadeclaims verder terug te dringen.
Brandkans op platteland hoger
Bij brandschades is ongeveer hetzelfde beeld als bij inbraakschades. In alle provincies daalde het aantal brandschade claims. De provincies Overijssel, Limburg en Brabant houden de grootste kans op brand. Vermoedelijk omdat men in dunner bevolkte gebieden een brand later ontdekt en de blusactie later wordt ondernomen. Waar de Kerst voor de meeste inbraakclaims zorgt, is de jaarwisseling de grootste boosdoener voor het aantal brandclaims. Bij Oud en Nieuw verdriedubbelt het aantal geclaimde schades door vuurwerk en vandalisme.
Politiekeurmerk werpt vruchten af
Zo’n 10% van de Nederlandse huishoudens beschikt over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het Politiekeurmerk gaat over preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om een woning, maar ook een flatgebouw of wijk veiliger te maken. Voor het eerst heeft het Verbond de effecten daarvan onderzocht. Het blijkt dat bij woningen met een certificaat het risico op inbraak met zo’n 30 % daalt. Het certificaat wordt pas afgegeven zodra gezorgd is voor goede verlichting, inbraak werende sloten op deuren en ramen en de aanwezigheid van een of meer brandmelders. Bij woningen met een keurmerk ligt het brandrisico 36 % lager.
Bron: NH1816