Schade door storm Poly – hoe kun je de schade melden?
Op woensdag 5 juli heeft de IJmond flink te maken gehad met de zomerstorm Poly. Door zeer zware windstoten kan schade ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.
Wil je een stormschade melden? Hier leggen wij uit hoe je dit het beste kunt doen.
ALGEMEEN
– Leg de stormschade vast met behulp van fotomateriaal, opgave van beschadigde zaken (bijvoorbeeld aantal dakpannen) en door wie en op welke wijze de schade wordt hersteld
– De schadebeperking/bereddering moet zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Ook daarvan moet een opgave volgen.
SCHADE AAN AUTO
– Stormschade aan de auto is gedekt bij een beperkte casco dekking en een volledige casco dekking
– Het eigen risico staat vaak vermeld op de polis
– Advies is om de schade te laten herstellen door een aangesloten garage
SCHADE AAN SCHUTTING
– Schuttingen op erfgrens met naburige perceel betreft gemeenschappelijk eigendom – derhalve dekking voor 50% van de schade.
– De schadevaststelling bij vervanging van de gehele schutting vindt plaats op basis van dagwaarde waarbij afgeschreven moet worden (geen nieuwwaarde – dagwaarde regeling maar een afschrijving op basis van de ouderdom van de zaak). Bij deelvervanging c.q. herstel van de schutting geldt dat als de herstelkosten lager zijn dan de dagwaarde van de schutting, de schade moet worden vastgesteld op basis van herstelkosten.
– Er geldt in bijna alle gevallen een eigen risico van €250 per gebeurtenis
LET OP
– Voor het aantonen van de schade moeten wij beschikken over gedetailleerde foto’s van de schade (zodat bepaald kan worden of er sprake is van gemeenschappelijk eigendom of bijvoorbeeld van ‘verrotte’ palen).
– Voor de schadevaststelling moet een offerte of moet een begroting op basis van herstel in eigen beheer worden aangeleverd.
– Vaak is de schutting omgewaaid, zijn alleen de palen afgebroken en kunnen de schuttingschermen gedemonteerd en opnieuw gemonteerd worden op de nieuwe te plaatsen palen.
– Als blijkt dat de palen zijn doorgerot is er geen dekking (schade door verrotting, slijtage, veroudering, etc. en achterstallig onderhoud)
– Vaak is er sprake van een verbetering van de bestaande situatie, bijvoorbeeld gewolmaniseerde delen worden vervangen door hardhouten delen of worden palen nu in een betonconstructie aangebracht.
SCHADE MELDEN AAN ONS
Schade melden per email: schade@smitverzekert.nl
Schade melden via zakelijke whatsapp nummer: 0251745634
Mochten er verder nog vragen zijn of meer informatie nodig zijn dan horen wij het graag.