Veilig autorijden in de sneeuw
“Het wordt een lastige winter”, voorspelt SBS6-weerman Piet Paulusma op zijn blog. Hij voorziet overlast door gladheid en soms sneeuw of stormachtig weer. Winterbanden zijn dan geen overbodige luxe.
Wat is een winterband?
Een winterband biedt bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijs meer grip op de weg dan een zomerband. Dat is mogelijk door een grover en meer open profiel en een zachtere rubbersamenstelling dan bij zomerbanden. Rubber wordt namelijk harder bij lagere temperaturen. Zomerbanden verliezen daardoor bij kou optimale grip op het wegdek.
Wanneer is een band een winterband?
Het bandenprofiel moet wettelijk minimaal 1,6 mm zijn. Voor winterbanden is een profiel van ten minste 4 mm aan te bevelen. Soms staat er een M+S-markering op de band (Mud en Snow), maar dit is geen garantie voor kwaliteit. Ook bestaat er een sneeuwvloksymbool, dat iets betrouwbaarder is. De EU werkt nog aan de ontwikkeling van een winterbandsymbool.
Wanneer moet je winterbanden gebruiken?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Maar ze zijn zeker aan te raden als er sneeuw en ijs ligt. Zomerbanden zijn dan niet veilig. De remweg voor een auto met winterbanden die 50 km/uur rijdt, is bij een besneeuwde weg 30 meter. Bij zomerbanden is de remweg maar liefst 60 meter. En bij lage temperaturen presteert een winterband beter dan een zomerband door de eerdergenoemde rubbersamenstelling. Winterbanden bieden overigens geen veiligheidsgarantie. Het blijft belangrijk voorzichtig te rijden en uw snelheid aan te passen bij winterse omstandigheden.
Waar zijn winterbanden verplicht?
Ga je op wintersport? Let er dan op dat in sommige landen winterbanden verplicht zijn. Bijvoorbeeld in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Noorwegen. Soms zijn winterbanden verplicht in bepaalde streken. Dit geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Zwitserland. Dit wordt aangegeven met verkeersborden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen. En bij een ongeval kan het leiden tot medeaansprakelijkheid en ‘grove nalatigheid’, waarbij de verzekeraar kan weigeren te betalen. Overigens geldt op sommige passen ook een sneeuwkettingenplicht.
Is de vierseizoenenband en goed alternatief?
De vierseizoenenband is een compromis tussen een zomer- en een winterband. In de winter is de band veiliger dan een zomerband, maar lang niet zo veilig als een winterband. Zeker voor een reis naar een wintersportland zijn vierseizoenenbanden niet geschikt. De grip is op hellende wegen met sneeuw absoluut niet voldoende.
Bron: