Zorgverzekering dekt niet altijd alle medische kosten in het buitenland
Nu Nederlanders massaal de zorgverzekering aan het vergelijken zijn, is het ook het moment om een reisverzekeringscheck te doen. Niemand wil dubbel verzekerd zijn, maar is dat altijd het geval als je naast een zorgverzekering ook een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten? Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering stoppen mensen soms op verkeerde gronden hun reisverzekering, omdat men denkt dat alles is gedekt in de nieuwe zorgverzekering. Vaak met alle gevolgen van dien, zo merkt reisverzekeraar Allianz Global Assistance. Mensen gaan af en toe voor duizenden euro’s het schip in.
Een basisverzekering dekt slechts de medische kosten op basis van het Nederlandse tarief. Bij een aanvullende verzekering medische kosten buitenland wordt soms wel 200 procent van het Nederlands tarief vergoed of er geldt een maximering. In sommige vakantielanden is dit bij lange na niet voldoende om alle medische kosten te dekken. Maar ook een reddingsoperatie met een helikopter, repatriëring in het geval van overlijden of het vervoer van reisgenoten als er iets mocht gebeuren, kunnen duur uitvallen en zijn daardoor niet volledig gedekt op de zorgverzekering. Een reisverzekering vergoedt wel de kostprijs van noodzakelijke medische behandelingen, reddingsoperaties en repatriëring in bovenstaande situaties in het buitenland.
Medische kosten in het buitenland
Bijvoorbeeld in ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Canada en privéklinieken in Turkije, Griekenland en Oostenrijk zijn medische kosten een veelvoud van wat in Nederland wordt gerekend. Een reisverzekering vergoedt de kostprijs van medisch noodzakelijke behandelingen en dus ook kosten die door de zorgverzekering niet worden vergoed. Daarnaast vergoeden de meeste reisverzekeraars het eigen risico van de zorgverzekering van 385 euro.
Veelvoud van Nederlands tarief
Wat kosten de meest voorkomende behandelingen in het buitenland?
- Een maag- en darmontsteking in Spanje: 8.000 euro, in Nederland: 1.730 euro.
- Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami: 53.000 euro, in Nederland: tussen de 500 en 10.000 euro afhankelijk van de diagnose.
- Een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro, in Nederland: 325 euro.
Kies een passende reisverzekering
Allianz Global Assistance raadt, afhankelijk van de gekozen reisbestemming en de duur van de reis, vakantiegangers aan een reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Daarnaast is het aan te raden om jaarlijks een reisverzekeringscheck te doen. Passen alle gekozen dekkingen nog bij het reisgedrag? Denk hierbij aan de gezinssamenstelling, Europa of werelddekking en de waarde van de bagage aangezien vaak dure smartphones en tablets mee worden genomen.